Onze eeuw: tijdperk van St. Jozef

Onze eeuw: tijdperk van St. Jozef

De Kerk heeft in de laatste honderdvijftig jaar steeds meer aandacht besteed aan St. Jozef, door officieel zijn belang en invloed te erkennen op verschillende manieren.

Denk eens aan het volgende: Naast het feit dat hij is uitgeroepen tot Universele Patroon van de Kerk door het Eerste Vaticaans Concilie in 1870, werd St. Jozef ook uitgeroepen tot patroon van het Tweede Vaticaans Concilie.

Eerder in de vorige eeuw wees Paus Pius XI hem aan als patroon tegen het communisme.

In dezelfde context stelde Paus Pius XII het feest van St. Jozef in, de Arbeider, op 1 mei van l955 als tegenwicht voor de communistische Internationale Dag van de Arbeiders die op dezelfde dag wordt gehouden.

Bovendien werd de naam van St. Jozef ingevoegd in het Eerste Eucharistisch Gebed door Paus Johannes XXIII.

Meer onlangs, voegde paus Franciscus de naam van St. Jozef toe aan de andere drie eucharistische gebeden van de mis.

Uit deze ontwikkelingen kunnen we een geleidelijke erkenning en waardering door de Kerk van het belang van St. Jozef in het Werk van de verlossing ontdekken.

Nu we het derde millennium van het Christendom beginnen met een nieuw tijdperk waarin familiewaarden worden verkend, komt de rol die St. Jozef speelde in het leven van de Heilige Familie scherper in beeld. Dit nieuwe bewustzijn van zijn missie zal ongetwijfeld nuttig blijken, en ons begrip verrijken van Gods plan voor het gezin.