Hoe beinvloeden boze geesten de mens?

Hoe beinvloeden boze geesten de mens?

Zoals beschreven in het antwoord op hoe de goede engelen ons beïnvloeden, proberen de gevallen geesten ook om onze wil te beinvloeden, door slimme verkopers te zijn. In hun geval willen zij het kwaad in de meest verleidelijke vorm presenteren. Ze kunnen onze wil niet dwingen, maar ze proberen ons te verleiden door middel van perverse trekjes en leugens. Als iemand een deugdzaam leven leidt, zullen de gevallen geesten er alles aan doen om hen met ontmoedigende gedachten of troosteloosheid van streek te maken. Als iemand in zonde leeft, zullen ze er alles aan doen om hem in vrede en innerlijke rust te houden. Zij proberen alles te belemmeren, wat in hem ontwakende gewetenswroeging zou kunnen opwekken.

Een andere truc van de demonen wordt door de heilige Ignatius aangehaald: “Het is eigen aan de boze engel, die zich onder de schijn van een engel van licht te kennen geeft, om bij de devote ziel binnen te komen en met zichzelf naar buiten te gaan: dat wil zeggen, om goede en heilige gedachten te brengen, conform aan zo’n rechtvaardige ziel, en dan beetje bij beetje wil hijzelf naar buiten komen, d.w.z. hij legt zijn masker af, om de ziel naar zijn heimelijke bedrog en perverse bedoelingen te trekken”.

Een van de meest voorkomende manieren waarop de demonen erin slagen om een meer permanente voet aan de grond te houden in het hart van de mensen is door het gebrek aan vergeving, woede, haat en het verlangen naar wraak. Door deze geestelijke wonde krijgt de vijand toegang tot verschillende aspecten van iemands manier van denken en bereidwilligheid. Dit is de reden waarom Jezus zo sterk aandrong op de noodzaak van vergeving vanuit het hart als essentieel voor onze navolging van Hem.