Geestelijke wapens: De juiste maat en de goede raad

Geestelijke wapens: De juiste maat en de goede raad

Als een sporter in een wedstrijd wil zegevieren, heeft hij discipline nodig en een goede trainer. Daarom hebben ook wij in deze geestelijke strijd de juiste maat nodig in al ons doen en de goede raad van iemand, die vaststaat in het geloof. Juist dan als verwarring zich van ons meester maakt. Deze goede raad kan ook van de biechtvader komen of van een geestelijke leidsman.

En dan… is er altijd, te allen tijde bereikbaar, je eigen goede Engel! Hij is de beste raadgever. Wij moeten alleen heel open zijn voor zijn stem. Hier volgen enkele voorbeelden, hoe de boze je bekoort, en hoe de Engel je dan inspireert. Aan jou de keuze, naar wie jij wilt luisteren!

Bij twijfel:

De boze: Het is niet echt een zonde. Doe het gewoon deze keer, probeer het uit. Het is niets ernstigs. Deze keer heb je een excuus.

Engel: Verwerp iedere twijfel. Herhaal steeds opnieuw: “Jezus, ik vertrouw op u!”

Bij ontmoediging:

De boze: “Het is moeilijk. Ik kan dat niet. Ik ben ook maar een mens. Ik kan dat niet aan”. De boze laat je gefixeerd zijn op je problemen, zodat je niet naar God kijkt. Hij wil dat je opgeeft.

Mijn bemoedigende Engel echter zegt:
“Ja, je kunt het! Jezus is aan jouw zijde.
Jij zult winnen, omdat Jezus de slacht reeds gewonnen heeft!
Sta op en ga verder!”

Bij bedrog:

De boze: “Het is ok. Er is niets mis mee. Iedereen doet het. Doe wat je wilt”. Hij maakt de slechte dingen aantrekkelijk, zodat je die liever zou willen dan de goede dingen. Hij draait de zaken om: goed wordt slecht en slecht is goed; hij maakt het schone lelijk en het lelijke aantrekkelijk.

Mijn wijze Engel zegt:
“Laat je niet van de wijs brengen door deze valse leugens.
Luister naar de Waarheid die Jezus ons leert.”

Bij nederlaag:

De boze: “Ik kan het niet. Iiiiiik? Ik ben niet goed. Ik ben niet waardig. Ik ben een zondaar. Ik ben ook maar een mens. Ik ben niet in staat dat te vermijden. Ik kan het niet de baas, ik ben niet in staat om dat te stoppen”. Hij laat je voelen dat je een mislukkeling bent, zodat je het niet eens gaat proberen.

Mijn hemels broeder echter zegt:
“Vertrouw op Gods barmhartigheid en geloof ook in jezelf.
Jij kunt het doen. Heb moed, ik ben met jou!“

Bij uitstel:

De duivel zet je aan om dingen steeds maar uit te stellen, zodat je ze niet doet. Veel zielen verliezen hun ziel, omdat ze hun beslissingen steeds maar uitstellen. Hij geeft je in: “Niet nu. Morgen. Ik ben te druk. Geniet eerst. Doe rustig aan, je gaat dat anders missen.”

Mijn Engel:
“Doe het vandaag nog, laat het niet tot morgen.
Je zult in vrede zijn als je het meteen doet en je zult
je verheugen over de vruchten van je goede daden!”