De geestelijke strijd

De geestelijke strijd

De vastentijd is begonnen. Een goede reden om met een nieuw thema te beginnen. Het gaat om de geestelijke strijd en de onderscheiding der geesten.

Als je bij het autorijden een TomTom gebruikt, maar je niet aan die route houdt, heb je vast al eens die rustige, volhardende stem gehoord: KEER OM! PROBEER OM TE KEREN! Dat is nu net de bedoeling van de vastentijd, en eigenlijk van iedere dag van ons leven. Steeds opnieuw hebben we de neiging om van de levensroute af te wijken en moeten we omkeren naar Jezus en zijn wil.

Je zult genoeg ervaren hebben dat het niet gemakkelijk is om in onze huidige wereld een christelijk leven te leiden.

Daarbij begint de geestelijke strijd eerst in je zelf! Als je je eigen ziel eens onderzoekt, zul je steeds dingen ontdekken, die niet kloppen: karakterfouten, slechte gewoontes en gedeeltes die zo echt ingeroest zijn, maar die toch eigenlijk in beweging zouden moeten zijn! Om weer spirit in je eigen innerlijk leven te krijgen heb je kracht nodig!

Het Evangelie van de eerste zondag in de veertigdagentijd gaat altijd over het vasten van Jezus in de woestijn. En Markus houdt het heel kort:

“Jezus werd door Satan op de proef gesteld. De Engelen bewezen Hem hun diensten.”

Dit is ons komende thema samengevat: Je moet je vijanden kennen en hun “wapenarsenaal” en tegelijk niet vergeten dat er H. Engelen zijn om ons in deze geestelijke strijd bij te staan.