Mijn trouwe, onzichtbare vriend

Mijn trouwe, onzichtbare vriend

God heeft het zo beschikt, dat onze H. Engelbewaarder onzichtbaar is. Slechts weinige hebben de bijzondere genade ontvangen, dat ze hun Engel mogen zien. Maar dat zijn uitzonderingen.

Daarom is de toegang tot onze H. Engelbewaarder ons geloof. Als ik niet aan de H. Engelen geloof, blijft deze onzichtbare wereld van de door God geschapen geestelijke wezens, voor mij gesloten. Mijn beschermengel is dan toch ook bij mij, maar ik merk niets van zijn aanwezigheid en zijn handelen. Of ik verklaar alles op een of andere manier met mijn verstand en wat ik niet kan verklaren is dan gewoon “het toeval”.

In dit geval blijft de H. Engel ook aan de zijde van zijn beschermeling, maar het is niet moeilijk om zich voor te stellen, hoe zwaar we hem dan zijn opgave maken, om ons naar de hemel te leiden. Hij zal alles doen, wat hem mogelijk is, om zijn beschermeling naar God te brengen, zodat deze niet verloren zal gaan.

Daaraan herkent men de trouw van de H. Engelbewaarder. Zij geven geen mens op, tot aan het einde. Wij kunnen ons hier een voorbeeld aan nemen en ook niemand opgeven. We kunnen minstens voor hem bidden, zoals ook alle Engelbewaarders doen voor hun beschermelingen, om het even of ze Godverbonden leven of niet.