Opvoeders

Opvoeders

In het bijzonder moeten zij (de Engelbewaarders van de volkeren) de volkeren opvoeden tot de hogere doelen van de geestelijke cultuur.

De nationale economische strijd om de goederen van deze wereld leidt het oog te gemakkelijk af van de bovennatuurlijke goederen van het hiernamaals.

Aardse genoegens vleien het hart gemakkelijker dan de belofte van de hemel.

Aardse lasten drukken zwaarder op de zintuigen dan de dreiging van de hel, en de Schepper wordt te gemakkelijk vergeten boven het geschapene.

Het geloof in Engelen en de Engelenverering moeten de aardse wandelaars weer op het rechte pad brengen en hen op weg zetten naar het hogere doel: “Zoekt de dingen die boven zijn” (Kol 3,1).
Ga niet volledig onder in het natuurlijke! Verheft u als op engelenvleugels tot het bovennatuurlijke, tot de hogere geestelijke orde!

Eveneens moeten de Engelen de weg van de waarheid leiden. Mensen zijn zo moeilijk te leiden en zo makkelijk te misleiden. Zo hardhorend voor de waarheden van het eeuwige leven, zo lichtgelovig voor valse leringen. Zo moeizaam in het volgen van religieuze waarheid, zo lichtvoetig op de dwaalwegen van verleidelijke leuzen. Geen leugen is zo ongelooflijk dat ze toch niet geloofd zou worden…
De Engelbewaarders willen een Rafaƫl zijn voor de volkeren op het pad der waarheid.

Kardinaal Faulhaber