De gave van raad

De gave van raad

De gave van raad is de meest praktische van de gaven, omdat het ons helpt om Gods wil te ontdekken in zaken van het dagelijks leven die niet door de wet worden geregeld.

Dit omvat onze persoonlijke keuzes voor gebed, de goede werken die we willen doen, maar ook de keuze van de weg in het leven, of men trouwt, de keuze van een echtgenoot, het beroep, de vrienden, de plaats waar men wil wonen, enz. Voor zulke beslissingen is er geen duidelijke, snelle wet, alleen een goede raad, die niet gemakkelijk te verkrijgen is.

Een goede raadgeving vereist in principe twee dingen:

  • Ten eerste moet men menselijke en goddelijke waarden hoog in het vaandel hebben staan. Die waardering kan alleen gedijen in een hart dat losstaat van wereldse wijsheid en ambities.
  • En ten tweede  moet men om iemand een gezonde raad te kunnen geven, de wereld door hun ogen kunnen zien; ik heb een groot inlevingsvermogen van het hart nodig.
    Als een geschenk van genade wordt dit gegeven aan zielen die sterk verlangen om anderen te helpen en zich toe leggen op deze taak, meer in stilzwijgend gebed dan in uitgesproken meningen.

Niemand is in dit opzicht rijker dan de Moeder van Goede Raad.