Mannen in het wit, met vlammende zwaarden

Mannen in het wit, met vlammende zwaarden

Om een van de vele incidenten aan te halen waarbij Gods Engelen als mensen verschenen om Gods volk te redden: tijdens de Mau Mau opstanden in Oost-Afrika in 1956 kwam een bende zwervende Mau Maus naar het dorp Lauri, omsingelde het en doodde elke inwoner, inclusief vrouwen en kinderen – driehonderd mensen in totaal. Niet meer dan drie mijl verderop bevond zich de Rift Valley Academy, een priv├ę-internaat waar missionariskinderen onderwijs kregen terwijl hun ouders elders werkten. Onmiddellijk na het bloedbad in Lauri trokken de Mau Maus met hun speren, knuppels, fakkels en bogen naar de school, vastbesloten om daar hetzelfde te doen. Toen ze dicht genoeg waren om een speer te werpen, stopten ze plotseling en begonnen zich terug te trekken, al snel renden ze de jungle in. Tegen de tijd dat het leger arriveerde, moesten ze in de jungle zoeken om de vluchtende Mau Mau overvallers te grijpen.

Tijdens hun proces werd de Mau Mau-leider door de rechter gevraagd: “Heb je in deze nacht de inwoners van Lauri vermoord?”

Hij antwoordde: “Ja.”

En “Was het je bedoeling om hetzelfde te doen op de Rift Valley Academy?”

“Ja.”

“Nou dan,” vroeg de rechter, “waarom heb je de missie niet voltooid? Waarom hebben jullie de school niet aangevallen?”

De leider, die nooit de Bijbel had gelezen en nooit het evangelie had gehoord, antwoordde: “We waren op weg om alle mensen op de school aan te vallen en te vernietigen. Maar toen we dichterbij kwamen, stonden er plotseling tussen ons en de school veel grote mannen, gekleed in het wit met vlammende zwaarden. We werden bang en renden weg om ons te verstoppen!”