Petrus bevrijd door een Engel

Petrus bevrijd door een Engel

In de Handelingen van de apostelen wordt ons bericht over de gevangenname van Petrus en zijn wonderbaarlijke bevrijding door een Engel. Je kunt het nalezen in: Hand 12,1-11

Het is een schitterend verhaal. Dat moet je je echt eens voorstellen: Petrus in de kerker, met 2 kettingen vastgebonden, tussen 2 soldaten, diep in slaap van uitputting.

Toen kwam er een Engel naar hem toe en verlichtte de duisternis; maar de soldaten zien blijkbaar niets.

Dan maakt de Engel de kettingen los zodat ze rinkelend naar beneden vielen en zei: “Doe je gordel om en doe je sandalen aan en volg mij”.

Petrus, die dacht dat hij droomde, deed wat hem werd gezegd en zo verliet hij de kerker aan de hand van de Engel, zoals hij al eerder aan de Heer gehoorzaamd had, toen Jezus hem zei: volg Mij!

Het zware ijzeren hek ging open voor de Engel en zijn volgeling, maar pas in het steegje, bij het huis van Marcus, verdween de Engel. En Petrus besefte dat hij niet een droombeeld had gehad, maar door de kracht en de genade van de Heer werkelijk was bevrijd.

Dit bericht is op zich zeer interessant omdat het een duidelijk onderscheid maakt tussen een visioen dat Petrus soms eerder had en een verschijning die zo echt is dat de apostel het gevoel heeft dat de vinger van de Engel zich in zijn zijde boort om hem wakker te maken.

Het is ook interessant omdat het de zorg van de Engel laat zien. De Engel merkt op dat Petrus niet begrijpt wat er met hem gebeurt en dat hij gedesoriënteerd is; daarom zorgt hij ervoor dat de apostel zich kleedt, dat hij zijn schoenen aantrekt, dat hij eraan denkt zijn mantel om te doen, want de lenteavonden zijn koud in Judea.

Tot slot onderstreept deze tekst ook de macht die de Engel heeft over de materiële wereld – of het nu de bewakers zijn die in een diepe slaap zijn gevallen; de kettingen die wegvallen, of het ontgrendelen van de gevangenisdeuren en de zware stadspoort.

Ja, voor de Engel zijn er geen moeilijkheden! We mogen ze vol vertrouwen aanroepen!