“Een man in linnen gekleed” (2)

“Een man in linnen gekleed” (2)

Daarom is het de moeite waard om beter naar het uiterlijk van de Engel te kijken en ons te vragen wat het ons mensen vertelt over deze Engel of over wat hij ons wil vertellen.  Want als hogere wezens hebben Engelen een veel, veel grotere kennis dan mensen in alle dingen!

Daniel begint met te zeggen dat hij, toen hij omhoog keek, “een man zag, in linnen gekleed”. Zijn linnen gewaad drukt de zuiverheid en onschuld van de Engel uit, evenals de priesterlijke dienst. Zo’n gewaad  bedekt niet alleen een lichaam, maar richt ook de aandacht op de persoon en zijn innerlijkheid. Hoe minder het lichaam getoond wordt, hoe meer onze aandacht op de geestelijke betekenis gericht is.

Hij ziet de Engel met een gordel van het fijnste goud om de lenden:

De gordel onderstreept al een diepere betekenis. Het symboliseert de liefde, de intentie van deze man, zijn wil om voor het beste van anderen te zorgen. “Omgord worden” betekent dat je overal klaar voor bent, vooral voor de verdediging van de geliefde. Dat betekent dus, dat de Engel bereid is om voor het volk van God te vechten.

Dit eenvoudige symbool alleen al, als teken van discipline en wilskracht, laat ons begrijpen dat een Engel heel anders is dan de barokke kunst ons doet geloven! De Engelen zijn niet zwak, lief of sensueel, maar zuivere geesten, die weten wat ze willen en dat willen ze dan ook met alles wat ze zijn en hebben.