De kracht van de sacramentalia

De kracht van de sacramentalia

Het lijkt een vreemd middel dat St. Rafael aanraadde, voor het ver­drijven van de duivel Asmodeus. Zijn aanwijzingen waren:

Als je het bruidsvertrek binnengaat, pak dan de wierookpan en leg een stukje van het hart en de lever van de vis op de gloeiende as. Als de demon de rook ruikt slaat hij op de vlucht, om nooit meer terug te komen. Tob 6,16-17

Het is moeilijk om dit te begrijpen. Hoe komt het dat de duivel op de vlucht is geslagen door de rook die het gevolg was van het hart en de lever die op de gloeiende as werd gelegd?

De symboliek is mij niet duidelijk, maar er is één ding dat voor ons allemaal heel duidelijk moet zijn en dat is dat God zichtbare, tastbare, materiële voorwerpen gebruikt om ons te bevrijden van de kracht van de duivel.

Natuurlijk is het uiteindelijk de Heilige Geest van God die ons van de duivel bevrijdt. Maar wat zijn de middelen die hij gebruikt? Hij gebruikt dingen die we kunnen zien, voelen en aanraken.

Met andere woorden, hij gebruikt de sacramentalia. Hij gebruikt kruisbeelden, scapulieren en medailles om ons te verdedigen tegen de macht van de duivel, en hij gebruikt het wijwater om de Boze te verdrijven.