St. Michael, de Engel der nederigheid (10)

St. Michael, de Engel der nederigheid (10)

De nederigheid maakt ons gelukkig in het ontvangen, in tegenstelling tot het bereiken van onze perfectie door onze eigen inspanningen. De trotse persoon staat erop dat hij bereikt wat hij verlangt door zijn eigen streven; de nederige persoon is bereid om alle moeite te doen, maar erkent dat hij uiteindelijk perfectie, persoonlijke realisatie of echt geluk moet ontvangen als een geschenk, dat ten diepste onverdiend is.

“Nederigheid is waarheid”. Waarheid over wat? De waarheid over onze eigen toestand: of het nu onze toestand is als schepselen of als zondaars. We beginnen door intellectuele erkenning te geven aan het feit dat we schepselen zijn en volledig afhankelijk van God.

Het idee dat God ons niet alleen heeft geschapen, maar dat Hij nu elk neuron kent in onze hersenen, elke cel in ons lichaam en elke gedachte die we ooit zullen koesteren, en nog meer, dat Hij het bestaan WIL ​​van elke afzonderlijke cel die bestaat; het bestaan ​​van elk haar op ons hoofd hangt nu af van Gods wil dat het bestaat, en dit zou ons met vreugde moeten vervullen.

Onze vreugde zou niet in onafhankelijkheid moeten zijn, maar in afhankelijkheid! God, in Zijn oneindige Liefde, houdt ons onophoudelijk in leven. Een waarlijk nederige ziel verheugt zich erover dat hij erkent dat hij in het leven wordt gehouden door de liefde van God.

Deze nederige ziel vraagt ​​zich vervolgens af: waarom houdt God mij in leven? Het antwoord is zo eenvoudig: Hij heeft een plan van liefde om mij gelukkig te maken.