Mont Saint Michel

Mont Saint Michel

Op de voorpagina staat de foto van Mont St. Michel. Als je er nog nooit geweest bent, is het een echte aanrader om daar eens op bedevaart te gaan. Om je alvast in de stemming te brengen, is onder de tekst een schitterende video. Het ademt een bovennatuurlijke sfeer uit!

De geschiedenis is als volgt:

Het was in het jaar 708 dat Aubert, de bisschop van Avranches, een visioen kreeg waarin de Aartsengel Michael hem opdroeg een kapel te bouwen te zijner ere op het hoogste punt van de Berg Tombe. Zo heette deze berg voor zij naar Michael werd genoemd. ‘Tombe’  is een verbastering van het Latijnse woord ‘tumulus’ wat eenvoudig ‘hoogte’  betekent.

St. Michael vroeg uitdrukkelijk om verering door het volk der Franken. De bisschop moest verschillende malen in zijn droom hiertoe aangespoord worden. Hij begon er pas serieus werk van te maken, toen de Engel in de droom met zijn duim een duidelijke afdruk had geplaatst in het voorhoofd van Aubertus; dit litteken zou er nog gezeten hebben op het moment van zijn dood.

Reeds een jaar na deze wonderlijke gebeurtenissen was het heiligdom klaar: het eilandje werd vanaf nu genoemd naar de patroon van het kapelletje. Het waren kanunniken die er verbleven, die later vervangen werden door benedictijner monniken. Zij richtten een klooster en de pre-romaanse kerk Notre Dame Sous Terre op, die volgens de geschiedenis Mont-Saint-Michel in 709 gewijd werd.

In 966 werden 30 benedictijner monniken gevraagd om een abdijkerk te bouwen bovenop de heuvel. Wel nergens is de aanwezigheid van de H. Michael sterker te voelen dan in dit heiligdom.

Vandaag de dag kunnen de pelgrims nog steeds dit duizelingwekkend monument bewonderen van deze abdij-vesting, die de uitzonderlijke deugden typeert van de krijger-monnik: de dapperheid en de sterkte, maar ook het vertrouwen op Gods hulp, die door de H. Engelen tot ons komt.

De hemelhoge torenspits spreekt over het monniksleven en heiligheid; over iets hogers, iets hemels, over iets dat meer is dan puur stenen. Zijn schoonheid overstijgt steen en metselspecie en verheft de ziel naar een hoger niveau.