De zwaardslag van Michael?

De zwaardslag van Michael?

Wij ontvingen een link naar de website van Aleteia, waar een opvallend artikel stond. Omdat ik het zo indrukwekkend vond, heb ik het hieronder, nogal vrij vertaald. Onder aan de tekst is dan nog een Engelstalige video: hetzelfde verhaal in beeld.

Een geheimzinnige, denkbeeldige lijn verbindt 7 kloosters van Ierland tot Israël. Is dit alleen maar toeval? Deze zeven heiligdommen liggen ver van elkaar vandaan, en toch liggen ze volmaakt op één lijn.

De Heilige lijn van de Aartsengel Michaël illustreert, volgens de legende, de zwaardslag die de Aartsengel de duivel toediende en waarmee hij hem in de hel wierp.

In ieder geval, is het verrassend hoe zeer deze heiligdommen feitelijk op een lijn liggen. Maar ook de details hiervan zijn verbazingwekkend: de drie meest belangrijke plaatsen, Mont Saint Michel in Frankrijk, de Sacra van San Miguel in Val de Susa en het heiligdom van St. Michael in Gargano, liggen op precies dezelfde afstand van elkaar. Sommigen zeggen dat dit een waarschuwing van de H. Aartsengel is: de gelovigen moeten rechtschapen zijn en de rechte weg volgen.

  1. Skellig Michael Island

De lijn begint in Ierland, op een zeer verlaten eiland, waar de Aartsengel Michaël verschenen is aan de H. Patrick, de grote apostel van Ierland. Hij hielp hem om het land van de duivel te bevrijden. Hier is dus het eerste klooster van deze lijn: Skellig Michaël, oftewel de Rots van Michaël.

Het klooster op het eiland werd gesticht door een van de grootste heiligen van Ierland, St. Finnian of Clonard, in de 6e eeuw. St. Finnian werd onderricht door leerlingen van de H. Patrick en werd een invloedrijk leraar die vele Ierse heiligen door de jaren heen heeft geïnspireerd. St. Finnian en de monniken die op Skellig Michael eeuwenlang leefden, volgden de voorbeelden van de woestijnvaders na, die zich terugtrokken uit de wereld om hun leven te wijden aan gebed, vasten en ascese. Zij probeerden de invloeden van het kwaad in de wereld tegen te houden door Jezus’ woorden na te volgen die Hij tegen zijn leerlingen sprak: “Dit soort kan door niets anders uitgedreven worden dan door bidden en vasten.” Mk 9,29

De monniken uit de 6e eeuw hebben een duizelingwekkende trap van meer dan 600 treden aangelegd om bij hun klooster op de top van de berg te kunnen komen. Oceaan, meeuwen, rotsen en verlatenheid… ideale omgeving voor een klooster!
Hier onder een indrukwekkende video voor de liefhebbers. Een stukje historie uit de eerste eeuwen van het christendom.

2. St. Michaelsmount, Cornwall

De lijn gaat dan verder naar het zuiden en komt dan bij St. Michaels Mount, een eiland in Cornwall, die bij het lage getij verbonden is met het vasteland. Hier schijnt St. Michaël gesproken te hebben met een groep vissers. Er was eeuwenlang een klooster van de Norbertijnen op het eiland.

 3. Mont St. Michel

Dit heiligdom staat reeds op de site.

4. Sacra Di San Michele

Ongeveer 1000 km. verder, in Val de Susa, Italie, rijst het vierde heiligdom op: de Sacra di San Michele. De bouw van het klooster begon rond het jaar 1000 en door de eeuwen heen zijn er nieuwe gedeelten toegevoegd. De Benedictijnen voegden er ook een herberg aan toe, omdat deze heilige plaats op de pelgrimsweg lag vanaf Canterbury naar Rome.

5. Santuario Di San Michele Archangelo

Als we opnieuw 1000 km in een rechte lijn verder reizen, bereiken we Gargano, waar een ontoegankelijke grot een groot heiligdom is geworden van St. Michaël. Het verhaal gaat terug tot het jaar 490, toen hij aan San Lorenzo Maiorano verscheen.

6. Symi’s Monastery

Vanuit Italie gaan de voetsporen van de Aartsengel tot aan het zesde heiligdom. Dit ligt op een Grieks eiland. Het klooster stamt uit de 15e eeuw, en werd opgericht ter ere van St. Michaël. Een drie meter hoge icoon in zilver en goud gehuld, van de hemelse vorst, wordt er zeer vereerd en vele wonderen die op zijn voorspraak zijn gebeurd worden verder verteld.

 7. Mount Carmel Monastery

 De Heilige Lijn eindigt in Israel, op de Berg Carmel, in Haifa. Deze plek is sinds de oudste tijden zeer vereerd. Het klooster, als een Katholiek heiligdom gaat terug tot de 12e eeuw.