De Tempel

De Tempel

Een van onze Amerikaanse priesters schreef een mooie overweging over de diepe betekenis van de Tempel van het Oude Verbond als voorafbeelding van grotere mysteries. Het zijn de Heilige Engelen die ons deze samenhangen laten ontdekken. In de komende posts kun je beetje bij beetje heel deze overweging vinden en het is zeker de moeite waard om deze te overdenken!

Vandaag willen we nadenken over de samenwerking van de Serafijnen en de Cherubijnen naast de Aartsengelen in het Goddelijke heilsplan.
Daartoe willen we bepaalde aspecten overwegen uit de Heilige Boeken van het Oude Testament. Heel bijzonder willen we nadenken over het mysterie van de Tempel.

Het “Heilige der Heiligen” was het innerlijke heiligdom van de oude Joodse Tempel, de plaats waar de “Allerhoogste” woonde. Het stond centraal in het Joodse offersysteem en dus in het Oude Verbond die God door middel van Mozes met het volk had gesloten. Omdat het oude Hebreeuws geen superlatieven kende, verwezen de heilige auteurs niet naar deze plaats als de “Allerheiligste plaats”, maar gebruikten de meer omschrijvende term, het “Heilige der Heiligen”. De rijkdom van deze term, “Heilige der Heiligen”, is precies wat nodig is om ons te leiden naar de diepte van de werkelijkheid die het aangeeft.

Uitgekozen teksten uit de boeken van Jesaja, Daniël en Ezechiël hebben ons een diepgaand inzicht gegeven in de rol van de hemelse geesten in het Goddelijke heilsplan.