Ijskoud

Ijskoud

We kennen allemaal het gezegde: “Uit het oog, uit het hart.”
Misschien geldt dit ook wat betreft de Engel.

Want hoezeer we ook in de Engel geloven, zijn hulp ervaren, hem aanroepen, we worden altijd overmand door routine en ook door het vergeten van onze hemelse metgezellen. We zien ze niet. Maar de reden voor onze vergetelheid ligt ook in onze ondankbaarheid.

Maar ook met betrekking tot de mensen in onze omgeving, die we zien en met wie we ons leven delen en misschien zelfs wel een groot deel van de dag samen zijn, komt de vraag op, of wij ze wel echt waarnemen!

Het lijkt vaak veel gemakkelijker om naast elkaar te leven dan om van elkaar te houden en een van zin te worden. Het gebeurt niet vanzelf. Het kost ons tijd, aandacht, moeite en vereist een voortdurend op elkaar toegaan.

Vandaag de dag zijn er veel mensen wiens leven samen is als dat van de koelkasten die naast elkaar in de winkel staan. Ze zijn allemaal erg mooi, ze hebben allemaal een bordje waarop staat hoe groot het is, wat het kan, hoeveel energie het gebruikt, etc. Maar ze hebben allemaal vergrendelde deuren en als je ze opent wordt je geconfronteerd met een hardvochtig koud licht en een gapende leegte.

De beschermengelen van zulke mensen lijden op hun eigen manier onder de kou die hun beschermeling verspreidt en uitstraalt. Als ze kleren hadden, zouden ze ons ontmoeten met een dikke winterjas, een warme sjaal, een dikke wintermuts met oorflappen en even dikke handschoenen, misschien met dikke ijspegels die aan de aureool hangen.

Hoe vreemd het ook lijkt, onze weg naar de Engel gaat niet voorbij aan mensen. Achter elke persoon die we ontmoeten staat zijn beschermengel, die hem bijstaat en liefheeft, hem beschermt, verdedigt, en als hij dat kon, zou hij zijn leven honderd keer voor zijn beschermeling geven. Hij voelt zich onlosmakelijk met hem verbonden.

Hoe meer wij mensen van elkaar houden, hoe meer de Heilige Engelen ons zullen helpen en hoe meer we hen kunnen helpen voor het heil van onze broeders en zusters. En daar gaat het om.