Op weg naar volwassenheid

Op weg naar volwassenheid

De heilige Rafaël moet worden aangeroepen voor belangrijke beslissingen, en om het onderscheidingsvermogen.

Door het avontuur van het leven met toewijding aan te gaan wordt Tobias een man; hij doet dat gedreven door liefde, maar hij stelt ook zijn vertrouwen in Rafaël, de Engel van de Heer. De beslissing die hij neemt, bezegeld door de huwelijksakte, brengt een levenslange verplichting met zich mee. Tobias zelf erkent dit wanneer hij de Heer vraagt, voor zichzelf en zijn bruid, om samen oud te worden.

Deze bijbelse uitspraak, die zich niet beperkt tot Tobias, maar van toepassing is op ieder mens, is daarom zeer relevant. Dat wil zeggen, dat de Engel iemands metgezel is op zijn reis naar volle volwassenheid!

Liefhebben, zei Johannes Paulus I, betekent reizen, “met het hart naar het geliefde object rennen”. De navolging van Christus zegt: wie liefheeft ‘currit, volat, laetatur’, rent, vliegt en verheugt zich. God liefhebben is daarom een reis met het hart naar God toe. Een prachtige reis.

En God is het doel van de lange reis van de mens op aarde en om te slagen in deze aardse reis van ons, hebben we allemaal hulp, bescherming en advies nodig, want in het leven is het gemakkelijk om verleid te worden door zonde, corruptie of het verlangen om onderweg te stoppen zonder reden of uit simpele luiheid, waardoor we die kostbare tijd verliezen die we nodig hebben om verdiensten te verwerven voor het Paradijs.

Sint Raphael wordt aangeroepen op reizen, en voor reizigers. Als beschermheilige van de reizigers, beschermt hij de paden van de mensen. Moge hij ons leiden naar het pad van de hemel!

Als gids voor wie een gevaarlijke of moeilijke reis moet maken, wordt hij afgebeeld met de reizigersstaf en soms met de petaso, een breedgerande hoed, om het hoofd te beschermen tegen de zonnestralen.
De Joden hadden zijn naam al op een medaille geschreven als een aanroeping van genezing en bescherming! 

Omdat hij Tobias’ gids was, kreeg hij het beschermheerschap over reizen over land en zee. Hij werd vooral beschouwd als de beschermer van adolescenten die voor het eerst het huis verlieten.